Scoala montana

Ce este?

   "Școala montană" este o școală educativă, nonformala, cu profil turistic, la care se poate înscrie orice persoană care iubește natura, are peste 16 ani și este aptă din punct de vedere fizic și psihic.

   Este locul unde vei învăța să iubești și să respecți natura cu toate toanele ei: frumoasele zile cu soare pe creste când poți privi în zare până ochiul nu mai vede și doar imaginația ajunge mai departe, ninsorile privite prin geamul aburit al unei cabane alături de prieteni la un ceai cald sau ploile grele înfruntate în drumul spre adăpost.

scoalaMotivatie! Scoala montana inseamnă mult!

   Vei cunoaște oameni care își vor lăsa amprenta asupra ta, oameni pe care nu îi vei uita toata viața; vei cunoaște secretele mersului la pas...îți vei domoli neastâmpărul și vei găsi în tine răbdarea să îl ajuți pe cel mai slab din grup, ai să cunoști echipamentele și micile secrete de utilizare, dar, cel mai important, ai să te cunoști pe tine însuți, ai să te descoperi cum nu ți-ai imaginat vreodată.

   Crezi că ai destul de mulți prieteni și nu dorești să cunoști alți oameni? Crezi că nu ai ce câștiga, că ai să pierzi timpul? Te înșeli... Dă-ți o șansă! Poate că vrei doar să îți schimbi pozele de pe Facebook sau să privești furtuna în ochi, să pui stângul după dreptul în lumea mare și să vezi pe viu tot ce admirai în imaginile altora. Oricare ar fi motivația ta, te invităm să ni te alături! Te vom introduce treptat în lumea oamenilor de munte, te vom învăța tot ce știm noi mai bine, fie că este vorba de escaladă, supraviețuire, prim ajutor și nutriție, alegerea și utilizarea echipamentelor, faună și floră. Îți vom fi alături pas cu pas iar dacă te împiedici, îți vom întinde mâna!

Te așteptăm alături de noi sa împărțim multe clipe frumoase în locuri fantastice.

Cum este organizata?

Școala se desfăsoară în perioada octombrie 2014 - august 2015 și este formată din trei module:

  • cursuri teoretice
  • aplicații practice
  • cantonament

* Se consideră că toți cursanții înscriși au un nivel de pregătire zero, indiferent de experiența montană acumulată anterior.

Cursuri

   Cursurile au loc o dată pe săptamană, au durata de maxim 2 ore și sunt gratuite.

Acestea vor cuprinde domeniile: alpinism, escaladă, turism, geografie generală, geografie montană, ecologie, prim ajutor, floră și faună, echipament, pericole în munți, supraviețuire etc. Prezența la curs este obligatorie în proporție de minim 50%. Aprofundarea și recuperarea cursurilor teoretice se face pe platforma online pe care o punem la dispoziție pe website. Absențele repetate pot atrage după sine eliminarea cursanților din școală.

Aplicatii practice

   Odată pe lună are loc APLICAȚIA, adică expediția pe munte de 2 sau 3 zile, în weekend, pentru a pune în practică cunoștințele teoretice acumulate la cursuri. Aplicațiile se vor ține în masivele din Romania și din străintate.

Aplicațiile sunt subvenționate parțial din bugetul Asociației. Echipamentul și asistența aplicațiilor sunt asigurate de ghizi autorizati și membrii Asociației. Absența la mai mult de 3 aplicații poate atrage dupa sine excluderea din școală.

Cantonament

   Este ultima aplicație din școală și este în fapt o tabără de supraviețuire cu durata de 5-7 zile, în care se vor aprofunda mai ales cunoștințele practice.

scoala2Unii dintre noi își vor descoperi talente de buni cățărători, alții vor vedea că au o condiție fizică nemaipomenită și vor alege să fie instructori, unii vor îndrăgi cărările cu soare iar alții vor fi primii în troienile de zăpadă, făcând potecă celor din spate. Toți vom învăța ce înseamnă prietenia, cum să primești ajutor cu brațele deschise și cum să oferi fără să pretinzi nimic în schimb.

Poate fi înfricoșător să asculți pățaniile altora, stând alături de colegi lângă focul de tabără, să te minunezi cum au scăpat unii de urși, cum s-au pierdut alții prin munți în toiul nopții, să afli ce poți face când ești doar tu și stropii mari de ploaie sau câtă fericire dar și câtă tristețe îți poate aduce un petec de zăpadă. Am trecut prin asta și te cred când spui că sună puțin înfricoșator, dar dacă știi ce trebuie să faci, devine tentant... Așa că hai să facem echipa și mai mare, sperând ca singura limită pentru ceea ce ne propunem în viitor să fie doar propria noastră imaginație.

Ce pot face dupa terminarea scolii?

   La finalul școlii cursantul va susține un examen (practic și teoretic), in urma căruia i se va elibera diploma de absolvire a "Școlii Montane Daos", care va oferi următoarele drepturi:

  • continuarea cursurilor și aplicațiilor aprofundate, cu sustinerea deplina a echipei 
  • la cerere pot urma cursurile de pregătire și formare ca instructori pentru școlile montane următoare
  • pot deveni membri în "Asociația Turistica Daos" cu toate drepturile și obligațiile aferente
  • se pot înscrie în clubul montan de elită, bazat pe performanță
  • li se eliberează la cerere recomandări, atestate de voluntar în domeniile asociației
  • prin parteneriatele încheiate li se facilitează obținerea unor diplome sau atestate acreditate, în domeniul turismului
  • pot fi ajutați în promovarea și derularea unor proiecte personale, dacă acestea sunt în acord cu regulamentul asociației.

Copyright © 2013 Asociatia Turistica Daos. Design InfoTech