Voluntariat

     Piatra de temelie în activitatea Asociaţiei Turistice Daos o reprezintă fără îndoială voluntariatul. Implicându-ne în activităţi de voluntariat reuşim să vedem lumea prin ochii celorlalţi, să înţelegem şi să observăm limitele incorecte pe care societatea le pune uneori în faţa unora dintre membrii ei.

Ce stii despre voluntariat?

     În primul rând, voluntariatul este cea mai simplă activitate pe care o putem face. Voluntariatul înseamnă să iți dedici o parte din timpul tău altor tipuri de activități, fără să fii plătit pentru ceea ce faci.

     În schimb, ce s-ar putea sa nu ști despre voluntariat este că te vei simți răsplătit cu sentimentul de satisfactie al timpului și eforturilor pe care le-ai depus. Voluntariatul este un mod bun să: cunoști persoane noi, să stăpânești mai bine abilitățile personale, sa capeți experiență. Nici nu trebuie să mai spunem cât de distractiv este! Posibilitățile de implicare în voluntariat sunt imense. Indiferent de abilitățile și experiența socială pe care le ai, întotdeauna există proiecte în care poți să te implici și, negreșit un punct de la care poți să pornești.

Pot sa fiu voluntar?

     DA. Când vine vorba despre voluntariat, există o singura problema care îi pune la îndoială pe cei mai mulți dintre noi. Cea mai mare problemă a persoanelor care vor să fie voluntare este lipsa timpului. Un program încărcat poate reduce cu mult opțiunile celor care vor să se implice în voluntariat. Dar, oamenii foarte ocupați găsesc soluții pentru voluntariat. Înca o dată iți spunem că trebuie să cauți cu atenție proiectele și programele organizațiilor non profit. În societatea de astăzi, poți să devii voluntar în nenumărate feluri.

     Nu există limită de vârstă, dar ar putea fi mici probleme pentru persoanele sub 16 ani sau peste 65 de ani, majoritatea din motive juridice. Legislația pe această temă este în dezbatere. Dacă ai nelamuriri în această privință, întreabă-ne.

5 beneficii ale voluntariatului pentru cariera ta

- Iți dezvolți aptitudini noi

     Există suficiente joburi pentru care nu ai pregătirea necesară, însă în domeniul cărora ai putea sa lucrezi cu ajutorul voluntariatului. De exemplu, visezi să ajungi într-o zi project-manager, însă nu vei avea ocazia sa te afli în fruntea unor oameni într-un context oficial fără studii sau experiență.

     Optează pentru acțiunile de voluntariat, pentru că acestea îți vor da ocazia să te implici activ și să îți dezvolți aptitudini pe care le vei valorifica mai târziu atunci când vei aplica pentru jobul pe care îl dorești. Organizarea evenimentelor, contactarea sponsorilor sau a fundațiilor, coordonarea unei echipe de oameni, toate acestea se vor încadra foarte bine în CV-ul tău și vor conta la capitolul experiență.

- Iți faci relații

     Vei fi surprins să descoperi faptul că o mare parte dintre voluntari sunt oameni care urmează sau au terminat studii superioare. Daca te afli în cautarea unui job sau cel putin a unei perspective pentru cariera ta, vei avea întotdeauna nevoie de idei și oameni de contact. În plus, în momentul în care vei cauta un job, prietenii pe care ți i-ai facut la voluntariat îți pot da o mână de ajutor sau iți pot oferi niște informații ajutătoare.

     Dacă vei demonstra pasiune și pricepere pentru ceea ce faci, este foarte posibil ca voluntariatul să se concretizeze chiar într-un loc de munca. Coordonatorii tăi iți vor aprecia calitățile, dar și loialitatea ta.

- Iți impresionezi angajatorii cu ambiția ta

     Candidații care au facut voluntariat se evidențiaza într-un mod plăcut în fața angajatorilor. Voluntariatul le arată acestora faptul ca ești o persoană pasionată de domeniul respectiv, că iți place sa lucrezi în echipă și că te poți dedica jobului tău, nu datorită răsplatei financiare, ci datorită atitudinii tale profesioniste.

- Adaugi experiență în CV-ul tău

     Voluntariatul reprezintă experiență în domeniul ales. La fel cum procedezi cu joburile pe care le-ai avut, notează-ți în cv perioada în care ai făcut voluntariat, poziția pe care ai ocupat-o și ce a implicat postul respectiv. Faptul că nu ai fost plătit nu face munca ta mai puțin importantă. Menționează-ți rezultatele și chiar premiile pe care ai reusit să le obții cu voluntariatul și tratează acest subiect cu seriozitate, fără sa sari peste detaliile importante.

- Îți exersezi calitățile de leader

     Voluntariatul reprezintă un mediu relativ sigur, în care greselile nu îți vor fi taxate atât de mult precum într-un mediu mai oficial. Astfel, îți poți asuma riscuri și poți avea mai multă libertate în deciziile pe care le iei.

     Faptul că intri în contact cu atât de multe persoane te va face să te adaptezi mai ușor celor din jur și să îți exersezi aptitudinile tale de a lucra în echipă. De asemenea, voluntariatul reprezintă o bună oportunitate de a observa în ce poziție îți place să te afli: preferi să fii un leader sau vrei să lucrezi mai mult alături de echipă? În felul acesta, vei putea identifica mai ușor ce fel de job vrei să cauți pe viitor și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a ocupa poziția dorită.

 Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!" (Mahatma Ghandi)

Copyright © 2013 Asociatia Turistica Daos. Design InfoTech