Rucsacul

     RUCSACUL este alături de bocanci cel mai important articol din echipamentul tău. Pentru alegerea rucsacului potrivit trebuie avute în vedere câteva aspecte:

  • Unde îl folosești?
  • Cum vrei să îl folosești ( o jumătate de oră cu el în spinare/ 24 de ore cu el in spinare)?
  • Cât de lungi vor fi călătoriile în care pleci cu el?
  • Ce vrei să cari în el?

     Acesta trebuie să fie din material impermeabil și foarte rezistent la uzură (în prezent cel mai folosit material este Cordura), să fie comod pe spate și să nu creeze puncte de presiune. În funcție de anotimp și durata turei pe care vrem să o facem vom alege şi capacitatea rucsacului - dacă pentru ture de o zi sau cățărare alpină este suficient un rucsac de 25-30l, pentru turele lungi sau cele care presupun campare trebuie să ne orientăm pentru capacități mai mari (60-70l).

     Legăturile pentru umeri trebuie să fie cât mai late posibil şi cât mai moi, iar cusăturile trebuie să fie trainice. Benzile -panglica din nylon (cele pe care se ataşează cataramele) trebuie să aibă un aspect "îndesat", adică fibrele de nylon să formeze o ţesătură foarte densă. Pentru a vă asigura o stabilitate cât mai mare rucsacul trebuie să fie prevăzut şi cu o legătură pentru mijloc (asemănătoare celor pentru umeri, pe care o veţi ajusta astfel încât să preia o pondere cât mai mare din sarcină), precum şi o legătură pentru piept, care va uni cele două curele pentru umeri. Aceasta din urmă este foarte necesară în păstrarea echilibrului.

Cum îţi organizezi rucsacul?

     Rucsacul se împachetează începând de la fundul lui; aici îşi au locul lucrurile medii în greutate (sac de dormit). Se va umple bine fundul rucsacului pentru a asigura stabilitate dar şi pentru a împiedica alunecarea restului umpluturii care ar destabiliza rucsacul, respectiv centrul de greutate.

     Apoi urmează împachetarea în corpul principal al rucsacului, cea mai importantă zonă a rucsacului. Aici îşi au locul cele mai grele obiecte (haine, mâncare, primus, articole de igienă, etc). Pentru a stabiliza umplutura se recurge la ajutorul chingilor de compresie, se mai pot adăuga buzunare laterale. Aici se pun obiectele la care trebuie să ai acces rapid (pelerina de ploaie, lanterna, harta, trusa medicală de urgenţă).

Apoi urmează capacul, unde sunt obiecte de valoare (GPS, documente, mobilul, busolă).

     Ca o regulă generală, obiectele grele trebuie să fie aşezate în interiorul rucsacului cât mai aproape de spatele omului, undeva spre umeri unde se află centrul de greutate al rucsacului. Nu se pun obiecte grele mai sus de umeri dar nici mai jos, altfel rucsacul te trage înapoi şi se consumă energie degeaba numai pentru a-ţi menţine echilibrul.

     Pe scurt:rucsac-aranjare

  • Jos se așează în general sacul de dormit împreună cu lucrurile mai ușoare
  • Se continuă stratificarea astfel că în dreptul omoplaților să așezăm ce este mai greu
  • La suprafață așezăm lucrurile pe care le vom accesa cel mai des și trusa medicală

Cum am grijă de rucsacul meu?

     Ca orice material, dacă se udă, trebuie să ne îngrijim să îl uscăm bine, nu se depozitează ud în locuri calde şi umede, putregaiul atât aşteaptă. Nu se spală rucsacul cu o perie tare de paie, nu se folosesc detergenţi puternici (dero). Există detergenţi speciali pentru spălare, se poate folosi la curăţat un săpun pentru copii, o cârpă sau o perie moale din păr de porc.

     Rucsacul se agaţa de chinga special creată pentru uscare. Indiferent de material, este bine ca pe parcursul ieşirii la munte să fie impregnat rucsacul cu spray de impermeabilizare sau să se folosească husa de protecţie la ploaie, mai ales pe vreme umedă.

De unde îl cumpăr?

     Ştii deja că un rucsac bun de obicei îl găsești la magazinele specializate pe articole de munte. Personal nu aș cumpăra online decât dacă știu exact marca și modelul fiindcă le-am văzut într-un magazin. Fiindcă le știu importanța, sunt destul de pretențios la echipamentele tehnice și te sfătuiesc să fii și tu la fel!

     Noi încă preferam mărcile mai tradiționale pe la noi: Deuter, Atta, Solitaire, etc. Care și-au demonstrat calitățile în timp, dar trebuie încercate și alte variante mai noi care deşi au un preţ mai ridicat, cu siguranţă îşi vor scoate investiţia.

     Sper că măcar parțial să fi ajutat pe câțiva dintre voi care vă căutați rucsac și pentru orice întrebări sau completări vă stăm la dispoziție.

Copyright © 2013 Asociatia Turistica Daos. Design InfoTech