Bataturile la picioare – prevenire si vindecare

     Bășicile sunt problema cea mai mare în ture care pot transforma cea mai frumoasă tură într-una dureroasă. Acestea pot fi evitate prin antrenament și purtând încalțămintea și șosetele corecte. În acest articol vom explica cum să preveniți bășicile și cum să le tratați.

De la ce apar bășicile?

  • Căldura este motivul principal care dă naștere la bășici. Bășicile sunt provocate de frecarea între piele și interiorul bocancului, iar căldura ajuta la acest aspect. De asemenea dacă aveți nisip și / sau pietriș în bocanc, acesta poate mări fricțiunea, ceea ce le face și pe acestea să ajute la producerea bășicilor.
  • Umezeala cauzată de ploi sau transpirația picioarelor generează de asemenea un mediu ideal pentru producerea bășicilor pentru că umezeala înmoaie pielea și o face mai sensibilă.

Cum să prevenim bășicile?

     Prevenirea bășicilor se reduce la combaterea factorilor ce le cauzează. În general păstrarea piciorului uscat, neîncins și lipsit de nisip / pietriș va preveni apariția bășicilor. Iată câteva sfaturi pentru a preveni bășicile:

  • selectați bocancii de tură în așa fel încât să nu vă fie largi și fără puncte de presiune dureroase. Aceștia trebuie să fie impermeabili dar respirabili (indicat să aibă o membrană Gore-Tex sau similară) pentru a oferi o ventilație a piciorului care să elimine excesul de umezeală. Bocancii de calitate au limba cusută de restul ghetei, acest lucru împiedicând intrarea nisipului / pietrișului în interiorul bocancului.
  • oferiți picioarelor pauze de odihnă ample. Dacă simțiți că picioarele pot fi umede sau supraîncălzite, ar fi bine să incercați să alegeți un ritm de mers mai lent sau când vă odihniți să scoateți din picioare bocancii și șosetele. Folosirea unor șosete tehnice sau a avea două perechi de șosete e un mijloc bun pentru prevenirea bășicilor.
  • când vremea permite, este indicat să vă scoateți bocancii și șosetele și să mergeți în sandale de tură.

Tratamentul precoce al bătăturilor de picioare

     Bășicile se dezvoltă după o perioadă de timp și de multe ori poți să simți când apare una. Depistarea precoce și tratamentul acestora este cheia prevenirii unei bășici mature. Dacă simțiți un punct sensibil al piciorului sau o iritație, luați următoarele măsuri:

  • descălțați-vă, scoateți șosetele imediat și eliminați orice fir de praf sau pietriș existent pe picior, șosete sau în bocanci
  • lăsați picioarele să se usuce și să se racorească
  • acoperiți zona sensibilă cu leucoplast, plasture normal sau plasture special pentru bătături (se găsesc la farmacii)
  • odată ajunși la destinație, scoateți leucoplastul sau plasturele de pe bătătură și lăsați piciorul să se vindece peste noapte. Dimineața urmatoare puteți observa dacă este nevoie de aplicarea unui nou leucoplast / plasture sau nu. În general este indicat să luați măsuri preventive și să puneți plasture chiar dacă zona este puțin iritată.

Despre vindecarea bătăturilor de picioare

     Dacă bătăturile sunt la suprafață și sunt umplute cu lichid, ar trebui să cautați un ac sterilizat (sau ceva ascuțit și să îl sterilizați cu o flacără de la brichetă sau altă sursă de foc) și să gauriți pielea bătăturii. Perforați-o din lateral, în apropierea bazei bășicii și stoarceți lichidul. Dacă pielea afectată este încă intactă atunci nu o rupeți, ci acoperiți zona bășicii cu un plasture. Dezinfectați zona cu o soluție antiseptică (Ex. rivanol). Dacă nu vă grabiți ar fi indicat să lasați pielea să se întărească în aer liber. Dacă trebuie să plecați mai departe, aplicați un plasture și folosiți tifon pentru a preveni plasturele să intre în contact direct cu rana. Dupa ce rana s-a întărit puțin puteți aplica rivanol sau alcool medicinal pentru a ajuta rana să se închege și mai bine. Păstrați rana sterilă și curată pentru a preveni infecția.

Dacă bășicile de picior sunt îngropate sub piele și nu conțin mult lichid atunci nu incercați să le înțepați, doar acoperiți-le cu un plasture.

Acest material conține lucruri de bază pe care ar trebui să le știți și nu reprezintă decât un sfat. Este esențial să aveți cunoștințe adecvate de prim-ajutor când vă angajați în activități outdoor de durata iar în cazurile severe să cosultați medicul.

Copyright © 2013 Asociatia Turistica Daos. Design InfoTech