Pregatirea rucsacului pentru tura

     Pregătirea rucsacului pentru o excursie este, de cele mai multe ori, o bătălie dusă împotriva kilogramelor. Astfel, de fiecare dată când faceți un pas, suportați atât greutatea corporala proprie cât și pe cea a rucsacului. Multiplicați acest lucru cu câteva mii de pași și veți observa cum, pe parcursul unei plimbări mai lungi, orice kilogram în plus va conta.

     În continuare sunt prezentați câțiva termeni folosiți în acest context:

  • greutatea FSO (From The Skin Out) – reprezintă orice greutate, în afară de cea corporala (rucsacul și conținutul acestuia, echipament, haine etc.);
  • greutatea rucsacului – greutatea acestuia, excluzând proviziile de băutură/mâncare.

     Deci, pregătirea prealabilă a unei excursii va tinde mereu către un proces relativ amplu, în ceea ce privește alegerea lucrurilor absolut necesare și minimalizarea greutății FSO. Astfel, de cele mai multe ori veți ajunge în situația de a alege între confort în deplasare (greutăți mai mici) sau confort în perioadele în care vă odihniți (provizii alimentare mai multe/mai bune, echipament mai bun, cărți, etc.).

     Un practicant al plimbărilor cu experiență este capabil, în principiu, să care o greutate de până la 1/3 din propria greutate corporală. În general, însă, 1/4 din propria greutate corporală reprezintă un efort destul de mare. Astfel, începând cu 1/5 din greutatea corporală și continuând în jos, reprezintă un mod confortabil de a efectua excursii.

     Un sfat bun este ca, înainte de pregătirea efectivă a excursiei, să vă faceți o listă cu lucrurile absolut necesare, ca provizii și echipament. În acest sens, încercați să cautați echipament multirol, de preferat din materiale ușoare, care să vă satisfacă cerințele. În prezent se pot găsi asemenea echipamente, având în vedere tendințele de evoluție ale tehnologiei, ca răspuns la cererile practicanților.

     În ceea ce privește proviziile alimentare, încercați să vă aprovizionați cu alimente deshidratate. O greutate scăzută a echipamentului vă poate oferi drept compensație posibilitatea de a aduce hrană mai consistentă. Acest aspect, însă, rămane la latitudinea fiecărui practicant, în funcție de personalitate și condițiile în care se desfășoară excursia.

Copyright © 2013 Asociatia Turistica Daos. Design InfoTech