Cum aleg un rucsac?

     Acesta este un minighid ce cuprinde o serie de aspecte la care trebuie să fiți atenți atunci când plănuiți cumpărarea unui rucsac.

Funcționalitate

     Încercați să achiziționați mai multe rucsacuri, în funcție de destinația, scopul excursiei și durata acesteia. Având în vedere că în prezent nu există un tip universal de rucsac, ar trebui să aveți cel putin 2 în dotare.

Volumul

     Ar trebui să aveți deja în minte calculele făcute, în ceea ce privește volumul total al lucrurilor care vă sunt absolut necesare. Unul din lucrurile pe care nu trebuie să le faceți este să vă cumparați un rucsac mic, căruia să-i atașați la exterior piese din echipament, acest lucru ducând la dezechlibrarea poziției centrului de greutate al acestuia.

De asemenea, o idee bună în acest sens este să invățați cum să vă împachetați lucrurile pe care le veți avea la purtător în mod eficient.

Greutatea

     Regula generală acceptată este că, cu cât e mai mare greutatea cărată, cu atât mai multe opțiuni tehnice trebuie să aibă rucsacul (cadru metalic, centură brâu, centură piept / stern, etc). Astfel, pentru greutăți mai mari, încercați să căutați un rucsac care să aibă atât centură de purtat la șold cât și centurile standard de purtare ajustabile (șold, stern și cea de stabilizare).

Suport pentru echipamentul specializat

     Dacă plănuiți să luați la purtător echipament de acest tip, precum încălțăminte de zăpadă, pioleți, colțari, corzi de cățărare sau alte piese de echipament, încercați să vă cumparați un rucsac care să aibă buzunare și locașuri speciale destinate în acest scop, atât la interior cât și la exterior. De exemplu, există rucsaci cu ajutorul cărora puteți transporta un snowboard sau chiar schiurile.

Rezistența la intemperii

     Este, poate primul lucru la care trebuie să vă uitați. Nu e nimic mai rău decât să găsiți proviziile ude, în urma unei ploi. Însă, chiar dacă materialul din care este confecționat rucsacul este impermeabil, apa tot va găsi o cale de infiltrare, prin deschideri, fermoare, etc. Astfel, dacă într-adevăr vreți ceva etanș la apă, în primul rând, încercați să împachetați lucrurile pe care le veți lua în materiale impermeabile, pentru o siguranță crescută, sau să vă achiziționați o pelerină pentru rucsac, sau chiar un rucsac cu pelerină încorporată.

Sistemul de hidratare

     În funcție de activitățile în care doriți să vă implicați, vă puteți achiziționa un rucsac cu sistem de hidratare (furtunașe pe care le folosiți pentru a nu mai folosi mâinile). Însă, țineți minte că în condiții de climă extrem de rece, aceste furtunașe pot îngheța.

Sistemul de ajustare al bretelelor

     Din acest punct de vedere, testați rucsacul înainte de a-l cumpăra. Există rucsacuri cu sisteme fixe de purtare, ceea ce implică riscul ca rucsacul să nu poate fi purtat. Încercați să gasiți rucsacuri cu sisteme ajustabile, din punct de vedere al lungimii. De asemenea, fiți atenți la formele sistemului de purtare, s-ar putea să nu fie compatibil cu corpul dumneavoastră, ceea ce are ca rezultat eforturi mari la deplasare.

Copyright © 2013 Asociatia Turistica Daos. Design InfoTech